Informatie over stoffen

Katoen

Katoengaren wordt gesponnen van de zaadhaartjes van verschillende soorten malven. Deze planten worden in meer dan 60 verschillende landen verbouwd. Katoen is bijzonder huid vriendelijk want het is lucht doorlatend en kan zonder nat aan te voelen 20% van zijn eigen gewicht aan vocht opnemen. Katoen is licht- en wasecht, en scheurt en vervilt niet. 

Jersey

De naam is afkomstig van het Engelse kanaaleiland Jersey, waar deze stof voor het eerst gemaakt werd. Jersey bestaat uit stoffen van de meest uiteenlopende kwaliteiten, met een zachte stevige grip en een degelijke weefselstructuur.  

Single Jersey

Deze stof is glad en de beide zijden zien er verschillende uit. De steken aan de ene kant zijn rechts geweven, die aan de andere kant links. Single jersey is niet erg elastisch en wordt vaak als ondergrond voor textieldrukken of all-over prints gebruikt. 

Viscose

Viscose is een van de eerste industrievezels die op de markt verscheen en is gemaakt van natuurlijke polymeren uit cellulose van filamentgaren. Ze wordt zowel alleen als in combinatie gebruikt. De vezel is vriendelijk voor de huid, erg zacht en soepel. Ze neemt vocht goed op maar is niet vocht werend. 

Viscose is een natuurproduct en staat bekend om de goede verfeigenschappen. Niet alleen neemt viscose verf goed op en geeft zij licht- en wasechte kleuren stralend weer, viscose heeft ook een hoog vochtopnemend vermogen en valt zacht en vloeiend. Dit maakt het met name geschikt voor het maken van kleding. De edele glans en de hoge kleurweergave van viscose maakt viscose uitermate geschikt voor de mode industrie. Viscose is afkomstig uit de natuur en bestaat net als katoen uit cellulose. Dit is de basisstof van alle plantaardige vezels. Door een speciaal procédé wordt de cellulose uit hout en planten gewonnen en bereid tot een vloeibare massa. Deze spinvloeistof wordt door de nauwe openingen van een sprinkler geperst. De haarfijne, eindeloze draad die uit de sprinkler komt en die gekenmerkt wordt door een constante sterkte, wordt filament genoemd. 

Lycra

Lycra is een beschermd handelsmerk voor de elasthanvezel van Du Pont. Lycra is veerkrachtig, slijtvast en bestand tegen zoutwater en zonlicht. 

Meryl

Meryl is een synthetische vezel van polyamide. Ze is zeer fijn, bijzonder sterk, elastisch en snel drogend. 

Tactel

Tactel is een synthetische vezel op basis van polyamiden. Tactel heeft een perfecte pasvorm, is licht, zacht en soepel, makkelijk wasbaar, lucht doorlatend en voert op natuurlijke wijze vocht van de huid weg en houdt hem koel en droog. 

Microvezel

Microvezels zijn vezels die extreem fijn en licht zijn. Ze bestaan voor het grootste deel uit polyamide, polyester of viscose. Vezels worden in de textielindustrie gedefinieerd op basis van materiaalsoort en fijnheidsgraad.