De portemonnee bepaalt voor een belangrijk deel hoe we eruit zien.

Meer kwaliteit
In de mode, net als de keuken meer onderhevig aan korte termijntrends, is de recessie het meest zichtbaar. Voor Anet van Haaster, modetrendwatcher, is het ondenkbaar dat de huidige economische neergang géén invloed heeft op het modestraatbeeld. De portemonnee bepaalt voor een belangrijk deel hoe we eruit zien. “Een deel van de garens, stoffen en kleuren van 2012 ligt al vast. Maar modemerken moeten nog met goed verhaal komen in 2012. Consumenten willen meer kwaliteit, de spullen die we kopen moeten langer mee.”

Toch wil ook Van Haaster de malaise-toon nuanceren. “Recessie heeft invloed, maar we reageren er niet altijd hetzelfde op. In de jaren tachtig was men over het algemeen heel pessimistisch. Zo reageert diezelfde generatie nu weer op de huidige recessie. Jongere generaties daarentegen zijn creatief en helemaal niet alleen bezig met veel geld verdienen.”

Dat heeft volgens trendwatcher Arjan Postma twee oorzaken. Ten eerste dus die technologie, die jongeren van consumenten tot ‘pro-sumenten’ maakt. Dat betekent: niet slechts consumeren, ook produceren. “Jongeren herontdekken het ondernemerschap. Alles is mogelijk middels internet.”

Van Haaster vult aan: “Dankzij internet heeft de mode een enorme impuls gekregen. Ontwerpers die hun collectie niet kunnen bekostigen, beginnen een een webshop. Online groeit de mode-industrie nog steeds enorm.”

Lees verder